Sarjakuvatyyliin piirretyt perunat ihmettelevät erilaisia viestejä ja emojeita.

Sopiva aloittaa Kuumat perunat -uutiskirjeen ja keskustelut

Poltitko näppisi tai hermosi kuuman puheenaiheen parissa? Ei huolta! Sopivan Kuumat perunat -sarja käsittelee ajankohtaisia polarisoivia keskustelunaiheita jännitettä selkeyttävästi ja eri näkökulmia kuunnellen. Keskustelun teemaksi valitusta aiheesta julkaistaan ensin konfliktin alkujuuria selvittävä uutiskirje, minkä jälkeen aiheesta keskustellaan kaikille avoimessa keskustelutilaisuudessa Zoomissa/verkossa.

Kuumissa perunoissa tartumme mielenkiintoisiin aiheisiin journalismikriittisesti. Tarkastelemme etenkin sitä, miten journalistiset mediat ovat kulloistakin aihetta käsitelleet julkaisemissaan jutuissa ja puheenvuoroissa. Usein kohut syntyvät ja keskustelut kuumenevat erityisesti journalististen juttujen kommenteissa, tulkinnoissa ja kritiikeissä, ja jotta kulloistakin “kuumaa perunaa” voidaan kunnolla ymmärtää, on myös näitä puheenvuoroja syytä kuunnella. 

Kuumat perunat -konseptiin kuuluu siis kaksi osaa: 

  1. Uutiskirje, joka tuo sovittelujournalistisen näkökulman ajankohtaisiin polarisoituneisiin keskusteluihin. Tavoite on selkiyttää jännitettä; kuunteluttaa eri näkökulmia toisillaan ja nostaa esiin parhaita puheenvuoroja ja argumentteja; sekä kannatella luottamusta yhteisen moniäänisen keskustelun mahdollisuuteen ja merkitykseen. (Lue lisää sovittelujournalismin periaatteista).

    Uutiskirjeen voi tilata laittamalla sähköpostia osoitteeseen matleena.ylikoski@tuni.fi 
  1. Uutiskirjeen julkaisua seuraava keskustelutilaisuus, joka toteutetaan joko läsnä- tai etätapaamisena. Dialogin, sovittelun ja turvallisemman tilan periaatteita soveltaen luomme puitteet moniääniselle, avoimelle ja kunnioittavalle keskustelulle, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä käsittelevästä aiheesta ja erityisesti sitä koskevasta julkisesta keskustelusta.

    Uutiskirjeen tavoin keskustelutilaisuus on avoin kaikille. Tiedot paikasta (tai silloin kun olemme Zoomissa, linkki) löytyy uutiskirjeestä ja somekanaviltamme.

Tule Sopivan uutiskirjeen tilaajaksi, niin myös Kuumat perunat -kirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi muutaman kerran vuodessa!

Kesäkuun kuuma peruna: Erkanevatko naisten ja miesten arvomaailmat toisistaan?

Keväällä 2024 niin Suomessa kuin maailmalla on keskusteltu siitä, tuleeko miehistä yhä konservatiivisempia ja naisista liberaalimpia, ja mitä siitä kenties seuraa esimerkiksi politiikassa, somessa tai parisuhdemarkkinoilla. Suuret mediat ovat julkaisseet aiheesta omia analyysejään, ja keskusteluun on viitattu toistuvasti eri yhteyksissä. 

Sopivan ensimmäisessä Kuumat perunat -uutiskirjeessä jäljitetään julkisenkeskustelun kulkua ja nostetaan esiin eri osapuolten keskeisiä argumentteja. Katsetta laajennetaan hiukan myös tämän aiheen ulkopuolelle etsien keskustelulle relevanttia kontekstia. Lopuksi kysytään, mitä julkisessa keskustelussa pitäisi nyt tapahtua.

Tule Sopivan uutiskirjeen tilaajaksi, niin myös Kuumat perunat -kirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi muutaman kerran vuodessa!

Kuva: Googlen Image-työkalu Canva-verkkosivuston kautta.


Viimeisimmät julkaisut